GODIŠNJA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ČLANOVA FOTOKLUBA SISAK

Godišnja izložba fotografija članova FotoKluba SisakU četvrtak 16. svibnja 2024. godine u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac , Fotoklub Sisak održao je treću Godišnju izložbu članova. Dvanaest autora, zaljubljenika u digitalnu fotografiju, svojim radovima su prezentirati dosadašnji aktivni rad kluba kroz osobnu percepciju i interpretaciju motiva koje svakodnevno pronalaze u krajoliku, na gradskim ulicama, među sugrađanima i na kulturnim događanjima… Izložbu je otvorio predsjednik FKSK Zoran Luketić, a osvrt o  izložbi i radu FotoKluba dao je gospodin Dinko Husadžić Sansky.

Sponzori izložbe: Gradska knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Luka Panoi!

Peta obljetnica djelovanja Fotokluba  Sisak i izložba koja je pred nama pokazuju opravdanost postojanja i rada skupine ljudi povezanih osobitim osjećajem međusobne pripadnosti i po objektivima i fotografijama, ali i srodnim umjetničkim dušama.

Moderna vremena nude svima lako dostupnu digitalizaciju. Ono što čini razliku jeste stvaranje fotografije što prenosi općevrijednu poruku koja zanima i ljubitelje fotografije i sve one koji tu fotografiju prihvaćaju kao dokument vremena, doslovno, ali i metaforički, kad ta fotografija postaje ono što ćemo baštiniti godinama poslije njezina nastanka.

Članovi Fotokluba Sisak i nastoje tako shvaćati svoj rad. Pred nama su fotografije različitih motiva povezane u autorske „trilogije“ predstavljene ovom izložbom, a onda sve te „trilogije“ zajedno čine cjelinu koja postaje općim umjetničkim dobrom.

Svaka fotografija na prvi pogled priča svoju priču, možda u tom trenutku zanimljivu samo autoru, a zatim, ovako postavljene na izložbi, pred našim očima, poput puzzli, slažu sliku koja predstavlja naše živote.

Uživajmo u ovoj izložbi. Vrijedna je našeg vremena i vremena koje dolazi poslije nas!

Dinko HusadžićSansky, prof.

Ne smijete koristiti, replicirati, manipulirati ili mijenjati bilo koju fotografiju s ove web stranice bez odobrenja autora. ©FKSK, Sva prava pridržana.

FOTOGRAFIJE SA OTVORENJA IZLOŽBE

IZLOŽBENE FOTOGRAFIJE

IVICA BOHORC JERRY pokazuje nam staro pravilo kako je ljepota u oku promatrača, ali i u ljepoti žene s krilima, djevojčice sa psom, i neobičnosti zanimljivog lika okovanog žicom koji ide prema kidanju i doslovnih i metaforičkih okova.

GORANA GAVRANOVIĆ izlaže ljepotu zalaska na moru, snježne vrhove i odraze oblaka na jezeru. Smirujuća atmosfera zajednička je ovim fotografijama, iako mi je pointofview najzanimljiviji kod pogleda na snježne vrhove.

ZORAN LUKETIĆ fotkama iz kazališnog života zapravo daje predstavama novo viđenje, uvodi nas u njih igrom svjetla i detalja koje i ne vidimo tijekom predstave. Zoran nas usmjeri na detalj, izražaj lica, svjetlo lampe, pogled glumca…

ANKICA MAGAČIĆ nam gotovo turgenjevski pokazuje miris i magiju šume, zvuk tišine narušen šetačem ili skupinom rekreativaca. Ugođaj svjetla zajednički je svim fotografijama i nudi opuštajući osjećaj šumskog krajobraza.

VJEKOSLAV MARTINIĆ izlaže tri motiva rijeke toplih boja čiju mirnoću narušava let ptice. Let te ptice, fotografiran nasuprot svjetla, postaje općeživotni, bila ta ptica roda ili galeb JonathanLivingston…priča je to o životu kojeg pokret krila čini životom.

KRISTINA MATIJAŠ odlično osjeća detalje koristeći svu raskoš boja koje prekrivaju njezine likove, loveći i prozračnost leptira i vilinskog konjica.

DAMIR PAHIĆ izlaže cvjetove, raskošne su boje, a tehnika focusstackinga  kojom autor pokazuje beskrajnu koncentraciju i strpljenje, cijeli motiv postavlja u začudni fokus pred našim očima.

MAJA REDŽIĆ PAHIĆ postavlja vrh stijene koja ljubi bjelinu oblaka u točku zlatnoga reza, pribor za jelo je u neobičnom kontekstu jezerske vode, a klasični krajobraz pun je mirnoće koju tek nadolazeći oblaci planiraju uznemiriti.

MIROSLAV PEJAKOVIĆ ima zanimljiv razgovor čamaca na Kupi, odsjaji na vodi su puni ritma, naoko mirni, a onda se upliću u razgovor čamaca. Na drugoj fotki potpuni je mir odraza krova kuće. Treća fotka je snaga prirode, bujica vode uz kamene kuće. I miris neba.

ROZALIJA ŠABALJ BOŽIĆ igra se odsjajima neba na rijeci, a rijeka na njenim fotografijama ima onu mirnoću protočnosti i heraklitovsku misao kako nikad ne možemo stati u istu rijeku i kako je stalna samo promjena.

MARIJA VULIĆ DRAGAŠ nudi nam ljepotu sisačkog sutona, neki začudni mir crvenog i crnog, a crno – bijele fotke, na jednoj bračni par s djetetom koji šeće šumom prema svjetlosti, a na drugoj more sa ženom koja je leđima okrenuta promatraču, ali i postavljena kao da će krenuti izvan fotografije…pokazuju koliko je Marija ozbiljan fotograf.

SLAVICA ZORKO ŠKUFCA pokazuje stari sisački most istodobno u mističnoj veličini i snazi, ali i ranjivost, skele za obnovu postaju tako privremeni dio njega, uz osjećaj da je ta ranjivost prolazna i da će most uskoro biti onaj stari, još jači. Tu su još motivi Kupe i Grada kao trajna inspiracija.

Share on facebook
Facebook
Pročitajte više objava od FotoKluba Sisak

Email: fotoklubsisak@gmail.com

copyright @ 2024. Fotoklub Sisak