Days
Hours
Minutes
Seconds

FOTO NATJEČAJ "ULIČNA FOTOGRAFIJA

Ulična fotografija se bavi životom, ljudima i ljudskim interakcijama, ali se najčešće usredotočuje na jedan ljudski trenutak. Ona sintetizira ljudski element i urbani okoliš, bilježi prolazne trenutke u kojem je osoba u interakciji s okolinom. To je fotografija snimljena na javnom mjestu, a javni prostori, osim ulice spominjane u nazivu (sinonim za javnost), su i parkovi, trgovine, javni skupovi, plaža, selo… Prema tome, ulična fotografija ne zahtijeva nužno prisutnost urbanog okoliša.

Klasični dijelovi ulične fotografije, ne zahtijevaju čak ni prisutnost ljudi. Važan aspekt ulične fotografije je vrijeme koje diktira bilježenje ključnog trenutka, a uz vrijeme, važnu ulogu ima i kadriranje. Kadriranje obuhvaća mnogo elemenata, najčešće dinamičnog sadržaja koji se trebaju uklopiti u priču kako bi dobili efektivne fotografije ovog fotografskog stila.

Tehnički aspekt je manje važan element ulične fotografije. Koristiti se može gotovo sva fotografska oprema. Bitno je da je iskoristimo na što bolji način. Odnosno, ako imamo izbor što se opreme tiče, treba odabrati ono što nama najviše odgovara. Da je za izvedbu uličnih fotografija moguće koristiti širok spektar opreme, pokazuje i činjenica da su klasici ovog stila nastali u periodu kada su prijenosni aparati bili tek u povojima. Danas, sa golemim izborom fotografske opreme, imamo velike mogućnosti i minimalna ograničenja vezana za tehnička obilježja.

Pravila natječaja:

Tema natječaja ulična fotografija, tehnika i obrada fotografije je slobodna, a uvjeti su:

  • format fotografije je JPG, veličina duže stranice 3000 px, rezolucija 300 dpi,
  • na natječaj možete poslati najviše 3 fotografije,
  • EXIF mora biti vidljiv,
  • prijavljene fotografije ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove i okvire,
  • nije dopuštena manipulacija koja mijenja originalnost fotografije,
  • autori sudjelovanjem na natječaju daju pravo organizatoru natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije natječaja i organizacije virtualne izložbe,
  • fotografije se šalju na mail fotoklubsisak.zanatjecaj@gmail.com s oznakom ime_prezime_naziv fotografije,
  • članovi žirija će dobiti na uvid fotografije bez podataka o autoru,
  • natječaj traje do 24.05.2021. godine

FotoKlub Sisak će po završetku natječaja organizirati virtualnu izložbu odabranih  fotografija na našoj web stranici www.fotoklubsisak.hr

Od fotografija odabranih za izložbu  izdvojiti ćemo najbolje i proglasiti prvo, drugo i treće mjesto.

Nagrađeni autori dobit će priznanje jer materijalne nagrade nismo u mogućnosti dodijeliti.

Želimo vam puno sreće i uspjeha!

UO FKSK

Share on facebook
Facebook
Pročitajte više objava Fotokluba Sisak

Email: fotoklubsisak@gmail.com

copyright @ 2021 Fotoklub Sisak