RADIONICA ULIČNA FOTOGRAFIJA

Radionica: Ulična fotografija

Predavač: Stanko Abadžić

FotoKlub Sisak poziva svoje članove na radionicu Ulična fotografija koja će se održati 23. kolovoza 2020. godine u 16:00 sati u prostoru Holandske kuće u Sisku, Rimska ulica 10.

Održavanje radionice provesti ćemo sukladno svim preporukama stožera (okupljanje u zatvorenim prostorima) što znači da predavač i svi polaznici moraju imati maske na licima tijekom održavanja radionice. Polaznicima radionice koji ne budu imali maske uskratiti će se pravo sudjelovanja na radionici!

Nažalost imamo tehničkih problema sa komentarima na web stranici, zamoljavamo vas da komentare o sudjelovanju na radionici ostavite našoj Facebook stranici! Hvala na razumijevanju!

Ulična fotografija se bavi životom, ljudima i ljudskim interakcijama, ali se najčešće usredotočuje na jedan ljudski trenutak. Ona sintetizira ljudski element i urbani okoliš, bilježi prolazne trenutke u kojem je osoba u interakciji s okolinom. To je fotografija snimljena na javnom mjestu, a javni prostori, osim ulice spominjane u nazivu (sinonim za javnost), su i parkovi, trgovine, javni skupovi, plaža, selo… Prema tome, ulična fotografija ne zahtijeva nužno prisutnost urbanog okoliša.

Klasični dijelovi ulične fotografije, ne zahtijevaju čak ni prisutnost ljudi. Važan aspekt ulične fotografije je vrijeme koje diktira bilježenje ključnog trenutka, a uz vrijeme, važnu ulogu ima i kadriranje. Kadriranje obuhvaća mnogo elemenata, najčešće dinamičnog sadržaja koji se trebaju uklopiti u priču kako bi dobili efektivne fotografije ovog fotografskog stila.

Tehnički aspekt je manje važan element ulične fotografije. Koristiti se može gotovo sva fotografska oprema. Bitno je da je iskoristimo na što bolji način. Odnosno, ako imamo izbor što se opreme tiče, treba odabrati ono što nama najviše odgovara. Da je za izvedbu uličnih fotografija moguće koristiti širok spektar opreme, pokazuje i činjenica da su klasici ovog stila nastali u periodu kada su prijenosni aparati bili tek u povojima. Danas, sa golemim izborom fotografske opreme, imamo velike mogućnosti i minimalna ograničenja vezana za tehnička obilježja.

 Sadržaj radionice:

  • Bitni elementi kompozicije,
  • odvajanje glavnog motiva od pozadine,
  • vodeće linije,
  • dijagonalne linije i njihov značaj,
  • geometrija i simetrija,
  • oble linije,
  • trokut, korištenje kod snimanja ljudi na ulici,
  • korištenje okvira pri snimanju.

 O predavaču:

Stanko Abadžić – rođen 1952  u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8.Uclanjuje se u Fotoklub Borovo,koji mu organizira prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu.
Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik  Vjesnika.
 Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja.
Od 1995 do 2002 godine boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf. U Češkoj je takođe imao brojne skupne i samostalne izložbe a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriju Dom Josefa Sudka,koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu. U Pragu uz pomoć našeg Veleposlanstva objavljuje i prvu knjigu pod nazivom „ U ogledalu života.“
2003 godine muzej Mimara organizira mu izložbu IN ABSENTIA, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu.
U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Rijeci i Daruvaru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja 2010 godine boravi u Cite International des Art u Parizu,s ciljem da portretira grad.
Iste godine u Gliptoteci u Zagrebu održana je izložba pod nazivom Pariz-Skice za portret grada.
Do sada je objavio 16 monografija.
Samostalno je izlagao u 16 europskih zemalja te Argentini, Japanu, Rusiji i Americi.
Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi,Hrvatskoj i Americi. Redovito surađuje s izdavačkim kućama DISPUT, MEANDAR,FRAKTURA, na oblikovanju naslovnica knjiga.
Član je HDLU Zagreb , Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

Share on facebook
Podijeli na Facebook
Pročitaj više objava Fotokluba Sisak