RADIONICA STUDIJSKE PORTRETNE FOTOGRAFIJE

Radionica: Osnove studijske portretne fotografije

Predavač: Damir Kovačić

FotoKlub Sisak poziva svoje članove i sve zainteresirane ljubitelje fotografije na radionicu Osnove studijske portretne fotografije koja će se održati 15.02.2020.   u 15:00 sati u prostoru Holandske kuće u Sisku, Rimska ul. 10.

Radionica će se održati u dva dijela:

 1. Teoretski dio, na kojem će svi polaznici bili upoznati sa studijskim fotografiranjem i na što je potrebno obratiti pozornost.
 2. Praktički dio, fotografiranje za vrijeme kojega bi polaznici vidjeli kako se radi sa flash i kontinuiranom rasvjetom. Za potrebe radionice postavit će se dva mjesta za fotografiranje, s rasvjetom i pozadinama, gdje će polaznici moći isprobati demo sigma objektive na svojim foto-aparatima.

TEORETSKI DIO:

 • uvod
 • što je studio
 • što je studijska fotografija
 • povijest studijske fotografije
 • kako se dijeli studijska fotografija
 • vrste studijske rasvjete
 • kako organizirati fotografiranje u studiju
 • najčešće pogreške i kako ih otkloniti.

PRAKTIČKI DIO:

 • fotografiranje portreta uz flash rasvjetu u studijskim uvjetima s pozadinom
 • fotografiranje portreta uz kontinuiranu rasvjetu u  studijskim uvjetima bez pozadine
 • zaključak radionice uz pitanja i odgovore.

Velika hvala Mihaeli Kajtazović i Sonji Lončar što su odvojile svoje slobodno vrijeme da bi bile foto-modeli na radionici.   

Radionica je besplatna. Na radionici ima 13 slobodnih mjesta i rezervacije idu po redu prijave. U slučaju iznenadne spriječenosti dolaska na radionicu molimo vas da nas obavijestite 48 sati prije. Svoje sudjelovanje na radionici potvrdite u komentaru ispod ove objave!

O predavaču:

Damir Kovačić ima više laskavih naslova prvaka u brdskom i cestovnom biciklizmu, kako u Hrvatskoj, tako i u bivšoj Republici Jugoslaviji. 

Prestajući aktivno se natjecati, pomogao je organizirati neke od najvećih biciklističkih utrka na tom području i koordinirao biciklističke i planinarske ture po cijeloj Hrvatskoj.

Tijekom svoje izuzetno uspješne sportske karijere, Damir je završio fotografiju u Srednjoj strukovnoj školi te nakon petnaestogodišnjeg iskustva stječe zvanje Majstora fotografa u klasi prof. Velimir Zgage. Sve svoje znanje i iskustvo unosi u svoje fotografije koje su nebrojeno puta našle put do brojnih uglednih časopisa, kataloga i web stranica, ali i zidova raznih galerija, shopping mallova…

Danas, Damir spaja svoje fotografsko znanje i iskustvo s odličnim poznavanjem najnovijih tehnologija te radi kao profesionalni fotograf i snimatelj, ali i kao savjetnik na polju fotografije i fotografske industrije te surađuje sa mnogim poznatim brandovima. Njegovi klijenti nerijetko su strane kompanije za koje proizvodi foto i video materijale koji se kasnije koriste u svrhe promocije raznih proizvoda ili izgradnje branda kao takvog.

Osim što se bavi profesionalno fotografskim poslom, prije nekoliko godina, Damir pokreće i foto klub Fotographos kako bi svoje znanje prenio mlađim generacijama. Tijekom zadnjih nekoliko godina redaju se predavanja, radionice i edukacije te ga 2010. godine Canon Adria angažira kao Canon instruktora za Hrvatsku, na poslovima edukacije usmjerene prema novim Canon fotoaparatima i kamerama. Danas, Damir, uz svoj profesionalni fotografski posao radi i kao Product manager za tvrtku Solus koja je glavni uvoznik i distributer za brandove poput Sigma, Profoto, Tenba, Benro, Marumi, SanDisk, Hahnel, Duracell, Kodak, Boya i druge.

Damir kombinira svoje neiscrpne ideje, pozitivan duh, opsežne organizacijske i komunikacijske vještine, ljubav prema sportu, prirodi i fotografiji, prema vlastitim riječima, u najbolji posao na svijetu koji je ikada mogao imati – posao fotografa, koji ga i dalje svakodnevno nadahnjuje.

Iako je Damir duboko strastven i posve predan svom poslu, ipak pronalazi vremena da se bavi mnogim hobijima, poput biciklizma, alpinizma, ronjenja i jedrenja ljeti ili skijanja i snowboardinga zimi.

Share on facebook
Podijeli na Facebook